Den 9. maj 2019 afholder jeg i samarbejde med rådgivnings- og revisionsvirksomheden Redmark et tredje morgenseminar med fokus på den nye ferielov. Efterspørgslen er stor, for spørgsmålene er mange. Herunder kan du se nogle af spørgsmålene og svarene fra de foregående morgenseminarer.
SPØRGSMÅL
En medarbejder får ikke afholdt al tilgodehavende ferie i ”miniferieåret” (som er perioden 1. maj 2020 – 31. august 2020). Skal arbejdsgiver og medarbejder da indgå en gensidig, skriftlig aftale om overførsel af optjent, ikke afholdt ferie fra ”miniferieåret” til efter den 1. september 2020, hvor den nye ferielov træder i kraft?
DET KORTE SVAR
Nej, ferien skal overføres.
ET LÆNGERE SVAR
I perioden 1. januar 2019 – 31. august 2019 optjener medarbejderne 16,64 feriedage til afholdelse i ”miniferieåret”, der løber fra 1. maj 2020 til 31. august 2020.
Hvis en medarbejder i miniferieåret kun afholder fx 3 ugers sommerferie, vil der være 1,64 dage til rest, måske mere, hvis en del af den ferie, der er afholdt, er overført fra tidligere ferieår.
Om denne ferie (der er optjent, men ikke afholdt på skæringsdatoen til den nye ferielov 1. september 2020) bestemmer den nye ferielov, at hvis ferien ikke er varslet til afholdelse i september 2020, skal den overføres til afholdelse efter den nye ferielov. Så der skal ikke indgås en gensidig aftale.
___________________
SPØRGSMÅL
Hvordan er det med ferietillæg i ”indefrysningsperioden”?
DET KORTE SVAR
Der ”indefryses” 12,5 % af lønnen i optjeningsperioden, og ferietillægget skal ikke behandles særskilt.
ET LÆNGERE SVAR
Ferie optjent i perioden 1. september 2019 – 31. august 2020 må ikke afholdes eller udbetales, men skal ”indefryses”, indtil medarbejderen forlader arbejdsmarkedet. Den optjente ferie behandles efter reglerne i lov om forvaltning og administration af tilgodehavende feriemidler.
Lov om forvaltning og administration af tilgodehavende feriemidler bestemmer i § 2, stk. 2, at Feriebetalingen beregnes som feriegodtgørelse med 12,5 % af lønnen i optjeningsperioden.
___________________
SPØRGSMÅL
På hvilket tidspunkt skal den 5. ferieuge udbetales? Og i hvilke tilfælde?
DET KORTE SVAR
Optjent, uafholdt ferie ud over 4 uger skal udbetales, når ferieafholdelsesperioden er slut.
Den nøjagtige frist for udbetaling kender vi først, når Beskæftigelsesministeren udsteder en bekendtgørelse, der regulerer dette. Se herunder.
ET LÆNGERE SVAR
Medarbejder og arbejdsgiver kan aftale, at optjent betalt ferie ud over 4 uger overføres til afholdelse i den følgende ferieafholdelsesperiode. Gør man det, skal overført ferie afholdes først.
Der skal indgås en skriftlig aftale senest den 31. december i ferieafholdelsesperioden. Ifølge forarbejderne til loven opfyldes kravet om skriftlighed, hvis medarbejderen f.eks. registrerer overførslen i en digital tidsregistrering, og denne registrering godkendes af den person, som er bemyndiget til at godkende lønmodtagerens tidsregistrering. En bekræftet sms eller e-mail vil tilsvarende opfylde kravet om skriftlighed.
Fristen for indgåelse af den skriftlige aftale hænger sammen med, at feriebetalingen ellers vil kunne blive udbetalt, idet den nye ferielov bestemmer, at arbejdsgiver eller FerieKonto skal udbetale optjent betalt ferie ud over 4 uger efter ferieafholdelsesperiodens udløb. Loven indeholder ikke en frist for denne udbetaling, men Beskæftigelsesministeren er bemyndiget til at fastsætte regler for denne udbetaling, og det må forventes, at der kommer en bekendtgørelse, der regulerer bestemmelsen i detaljer.
Arbejdsgiver og medarbejder kan allerede ved ferieårets afslutning (31. august) aftale, at optjent ferie ud over 4 uger udbetales inden ferieafholdelsesperiodens udløb.
___________________
SPØRGSMÅL
Hvordan skal vi beregne feriegodtgørelse, hvis vi aftaler, at en timelønnet medarbejder kan afholde ferie, før den er optjent?
DET KORTE SVAR
Ferieloven bestemmer, at en lønmodtager, som ikke har ferie med løn, får feriegodtgørelse på 12,5 % af lønnen.
§ 7, stk. 2 bestemmer, at ”En lønmodtager, der optjener feriegodtgørelse [……], har ved afholdelse af betalt ferie på forskud […..] ret til feriegodtgørelse beregnet på grundlag af lønmodtagerens sædvanlige løn i de sidste 4 uger før ferien.”
___________________
SPØRGSMÅL
Kan en funktionær stadig vælge at holde ferie med feriegodtgørelse i stedet for ferie med løn?
DET KORTE SVAR
Ja. En funktionær kan før ferieårets begyndelse, altså inden den 1. september, kræve feriegodtgørelse med 12 % af den ferieberettigede løn i ferieåret i stedet for løn og ferietillæg.
___________________
SPØRGSMÅL
Er der fortsat særregler for elever?
DET KORTE SVAR
Ja.
ET LÆNGERE SVAR
Den nye ferielov bestemmer, at elever med en uddannelsesaftale efter lov om erhvervsuddannelser har ret til 5 ugers betalt ferie i den første og anden hele ferieafholdelsesperiode, efter elevforholdet er startet. Det er arbejdsgiveren, der skal betale løn under ferien, i det omfang eleven ikke har optjent ret til løn under ferie eller feriegodtgørelse.
Starter eleven i perioden 2. september til 31. oktober, har eleven ret til 5 ugers betalt ferie i den ferieafholdelsesperiode, der er startet 1. september samme år.
Hvis eleven starter mellem 1. november og 30. juni, har eleven ret til 3 ugers betalt hovedferie i hovedafholdelsesperioden og 5 dages betalt ferie, hvis virksomheden holder lukket før hovedferieperioden. Det kunne f.eks. være mellem jul og nytår.
Her kan du læse mine tidligere indlæg om den nye ferielov.
Du kan også blive klogere her på virk.dk
___________________