Det kræver planlægning at sikre en gnidningsløs overgangsordning, hvor jeres medarbejdere kan afholde ferie, som de er vant til. Det kan du læse mere om i denne artikel.
1. Ferien i 2020 skal planlægges hvis du vil sikre, at medarbejderne kan holde den ferie, de ønsker
Med hensyn til optjening af ferie starter medarbejderne som udgangspunkt forfra den 1. september 2020 og har således ikke noget ferie til gode – hvis det ikke planlægges.
I perioden 1. januar 2019 – 31. august 2019 opsparer medarbejderne 16,64 dages betalt ferie, som kan afholdes i perioden 1. maj 2020 – 31. august 2020. Det rækker lige til en sommerferie, hvis der altså ikke er afholdt ferie i maj måned, men så er der ikke feriedage til en fuld efterårsferie – eller måske en længere ferie sidst på året, hvis det er ønsket.
Derfor er der mulighed for at overføre ferie fra tidligere ferieår og også ferien, der optjenes 1. januar – 31. august 2019 (altså nu), til afholdelse efter den nye lov.
Både medarbejdere og nærmeste ledere skal kende mulighederne, og medarbejderne skal opfordres til i videst muligt omfang at planlægge ferien i 2020 i god tid.
Det kræver, at virksomhederne orienterer medarbejderne om de nye regler.
2. I skal tage stilling til, om medarbejderne kan afholde betalt ferie, før den er optjent
En arbejdsgiver og en medarbejder kan aftale, at medarbejderen afholder betalt ferie, før den er optjent. Det er altså ikke noget, medarbejderen kan kræve, og det er heller ikke noget, virksomheden kan pålægge medarbejderen – det kan kun ske efter gensidig aftale.
Den afholdte ferie fradrages i den ret til betalt ferie, som herefter optjenes i det pågældende ferieår (ferieåret er det år, der løber fra 1. september – 31. august). Det er altså ikke muligt at afholde mere ferie på forskud, end der kan optjenes i samme ferieår.
Det er vigtigt, at virksomheden har en politik på området og har gjort sig klart, om – og i hvilket omfang – man vil tillade ferie på forskud.
Den økonomiske risiko er ikke stor, da virksomheden kan modregne i medarbejderens udestående krav på løn og feriebetaling, hvis medarbejderen fratræder, inden udligning er sket. Det kræver naturligvis, at der er tilstrækkelig dokumentation for aftalen, og at lederne ”opdrages” til fx at bruge faste skabeloner eller til at bede administrationen udarbejde dokumentation.
I skal overveje og tage stilling til følgende:
- Vil virksomheden indgå aftaler med medarbejderne om ferie på forskud?
- Hver gang en medarbejder ønsker det
- Eller kun i særlige situationer
- Eller aldrig
- Hvis virksomheden vil indgå disse aftaler, skal det så omfatte alle medarbejder eller fx kun nyansatte, der kommer direkte fra en uddannelse?
- Skal der være et maksimum – fx 5 dage?
- Hvem kan indgå disse aftaler – nærmeste leder, HR, andre?
- Hvem skal sikre dokumentationen – nærmeste leder, HR, andre?
3. Feriefridage – hvilke regler har I?
Feriefridage er ikke reguleret i ferieloven.
Har virksomheden overenskomst, er optjening og afholdelse af feriefridage reguleret i overenskomsten og overenskomstparterne vil komme med ændrede regler for både ferie og feriefridage.
Hvis I ikke har overenskomst, skal I tjekke op på jeres bestemmelser om optjening og afholdelse af feriefridagene.
Hvis I fx har en bestemmelse om, at ”Du optjener 5 feriefridage pr. ferieår”, vil det give problemer i 2020, hvor ferieåret starter både 1. maj og igen 1. september. For hvor mange dage skal så tilskrives hvornår?
Mange virksomheder kan med fordel benytte lejligheden til at kigge på deres regler omkring feriefridagene. Det skaber unødvendige problemer i mange virksomheder, at der ikke er præcise regler for, hvornår dagene skal afholdes, om de kan overføres til næste år, eller om de er tabt, hvis de ikke afholdes, om de kan udbetales løbende eller i forbindelse med fratrædelse osv osv.
___________________