Hvis virksomheden bliver ramt økonomisk af corona-krisen, er der flere muligheder for at afbøde den økonomiske situation. Nogen af disse muligheder er beskrevet herunder.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at de ansættelsesretlige regler fortsat er gældende – hvis der ikke er lavet særlovgivning eller særaftaler mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen.
Du er naturligvis velkommen til at kontakte mig, hvis du vil sikre, at din løsning overholder gældende lovgivning. Du finder mine kontaktoplysninger her.
Lønkompensation
Regeringen og arbejdsmarkedet parter har den 15. marts 2020 indgået aftale om lønkompensation på det private arbejdsmarked.
Hvis virksomheden står over for at skulle afskedige minimum 30 % af medarbejderstaben – eller mere end 50 ansatte – som følge af corona-krisen, kan virksomheden i stedet vælge at sende medarbejderne hjem. Virksomheden skal fortsat udbetale fuld løn til medarbejderne – og de må ikke arbejde i perioden.
Ordningen gælder alle virksomheder, små som store, og den omfatter alle medarbejdere, både funktionærer og timelønnede. Det er ikke krav, at der er overenskomst på virksomheden.
Lønkompensation udgør 75% af de fastansatte funktionærers løn, dog maksimalt kr. 30.000 pr. måned.
For ikke-funktionærer kan kompensationen udgøre 90%, dog maksimalt kr. 30.000 pr. måned. Det svarer til 187,11 kr. pr. time med udgangspunkt i 160,33 arbejdstimer pr. måned.
Grænsen for kompensation er ændret den 30. marts 2020 efter en aftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Fra 26.000 kr. pr. måned for ikke-funktionærer og 23.000 for funktionærer – med tilbagevirkende kraft fra den 9. marts 2020, hvor ordningen trådte i kraft.
Det er en forudsætning for lønkompensationen, at virksomheden i den periode, de får lønkompensation, ikke afskediger ansatte som følge af økonomiske årsager.
Medarbejdernes bidrag til kriseløsningen betyder, at de skal afholde ferie, feriefridage og/eller afspadsering på i alt 5 dage i tilknytning til kompensationsperioden. Hvis medarbejderne ikke har mulighed for det, skal de holde fri uden løn eller bruge ferie fra det kommende ferieår.
Ordningen gælder i første omgang i perioden 9. marts – 9. juni.
Når perioden er slut, skal virksomheden dokumentere ved revisorerklæring, at forudsætningerne for udbetaling af lønkompensation er overholdt. Er de ikke det, skal kompensationen betales tilbage.
Du kan læse mere på Virksomhedsguiden, her.
Sygedagpenge fra første sygedag
Ændring af sygedagpengeloven blev vedtaget den 17. marts 2020 og gælder fravær fra og med 27. februar 2020.
Hvis en medarbejders fravær er begrundet i medarbejderens smitte med coronavirus eller en anbefaling fra sundhedsmyndighederne til bestemte grupper om hjemmeophold, kan virksomheden opnå refusion af sygedagpenge fra første fraværsdag.
Der skal ikke være lægelig dokumentation for, at medarbejderen er smittet med coronavirus. I stedet må medarbejderen på tro og love erklære, at vedkommende har en formodning om, at der er/var tale om fravær på grund af coronavirus.
Du kan se ændringsloven her.
Afholdelse af ferie med forkortet varsel
Ifølge ferieloven skal afholdelse af hovedferie varsles med minimum 3 måneder, øvrige ferie med minimum 1 måned.
I særlige situationer kan disse varsler fraviges – og det er en generel opfattelse, at den aktuelle situation er sådan en særlig situation.
Det betyder, at virksomheden kan varsle medarbejderne på ferie med dags varsel. Det samme vil gælde feriefridage.
Arbejdsfordeling
Arbejdsfordeling kan, lige som lønkompensation, være et alternativ til afskedigelse.
Arbejdsfordeling betyder, at medarbejderne skiftevis arbejder med fuld løn og går ledig de andre dage. Er medarbejderne medlem af en A-kasse, får de supplerende dagpenge for de dage, de er ledige.
Regeringen har besluttet at gøre ordningen mere fleksibel, så arbejdsfordeling kan sættes i gang, når den er anmeldt til jobcenteret. Det betyder, at kravet om at en arbejdsfordeling skal anmeldes til jobcentret senest en uge før, den kan træde i kraft, er suspenderet.
Der er en række overenskomster, der giver adgang til at etablere arbejdsfordeling – og disse overenskomster skal fortsat følges.
Hvis der ikke er overenskomst på virksomheden – eller den overenskomst, der er, ikke har regler om arbejdsfordeling – skal der indgås en (kollektiv) aftale mellem virksomheden og medarbejderne.
Arbejdsfordeling kan aftales for hele virksomheden eller for afdelinger / produktionsenheder og alle medarbejdere, der er omfattet, skal være indforstået med ordningen.
Arbejdstiden skal være nedsat med mindst 2 hele dage pr. uge eller med 1 uges arbejde på fuld tid fulgt af 1 uges ledighed. Arbejdsfordelingen kan også være 2 ugers arbejde på fuld tid efterfulgt af 1 uges ledighed. Eller 2 ugers arbejde på fuld tid efterfulgt af 2 ugers ledighed.
Se mere om arbejdsfordeling her.
Jeg har skabelon til aftale om arbejdsfordeling. Skriv til mig på gitte@gitteaaberg.dk
Opsigelse på grund af den økonomiske situation
Hvis virksomheden er ramt økonomisk af situationen omkring corona, vil det være en saglig opsigelsesgrund, og medarbejderne kan opsiges med deres normale opsigelsesvarsel.
Det er vigtigt at være opmærksom på, om afskedigelserne er omfattet af masseafskedigelsesloven.
Se yderligere her:
Sundhedsstyrelsens hjemmeside om coronavirus
De danske myndigheders samleside om coronavirus